thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

Kränkta män

Kategori: Allmänt

Nu är de i farten igen. Den där gruppen man på riktigt inte helt 100 % säkert trodde existerade. Men det gör dem. Uppenbarligen. Idag kan man läsa i City Lund att en manlig gynekolog DO- anmäler en kvinnlig patient. Eftersom hon inte ville bli undersökt av honom. Av artikeln framgår att anmälan lades ner direkt när den kom in, eftersom man bara kan anmäla organisationer, myndigheter och företag.
 
Det hade jag kunnat tala om för den kränkta snubben. Varför finns lagen? Jo för att skydda individen  mot diskriminering i olika sammanhang. Dessa är; gentemot arbetsgivare, inom utbildningsverksamhet, arbetsmarknadspolitisk verksamhet och arbetsförmedling utan offentliga uppdrag, start eller bedrivande av näringsverksamhet, yrkesbehörighet, medlemskap i vissa organisationer, i fråga om köp av varor, tjänster och bostäder, allmän sammankomst och offentlig tillställning samt hälso - och sjukvården, socialtjänsten, socialförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, studiestöd, värnplikt, civilplikt samt offentlig anställning.   
 
När det gäller vissa delar, till exempel hälo - och sjukvården så får man enligt den gällande lagstiftningen, Diskrimineringslag (2008:567) "diskriminera" pga av kön om det finns ett syfte. Det framgår också tydligt i prop. 2007/08:95. Till exempel vet jag att flera ungdomsmottagningar har valt att anställa minst en manlig gynekolog/samtalsterapeft. Varför? Jo, för att även om en stor majoritet av de som kommer till UM är tjejer som vill prata med kvinnor, så kommer det faktiskt killar också som undrar saker kring kropp och snopp eller behöver nån att prata med. Det är ju allmän kännedom att det kan vara lättare att prata med någon av sitt eget kön om intima saker. 
 
Vilket i sig är konstigt att gynekologen inte fattar. För det första så kan det vara så att man har råkat ut för saker, eller helt enkelt bara känner sig obekväm i att bli undersökt av någon med motsatt kön. Hälften av alla som hör av sig till tjejjouren i Malmö har utsatts för någon form av våld. Att söka hjälp är ett ännu större steg. Till och med polisen har ju börjat låta kvinnor som utsatts för våld prata med kvinnliga poliser när de ska lämna vittnesmål. Kroppen och sexualiteten är för många väldigt personlig och känslig. Jag vet många - inklusive mig själv, som inte råkat ut för våld men som endå skulle välja en kvinna framför en man om man blev undersökt. Jag vet många också som ber om att få en kvinna eller säger att de inte kan den dagen om de får ett manligt namn.
 
För jag menar, vad ska de göra? Man kan inte TVINGA människor att bli undersökt av någon om man inte vill. herregud! Jag har ju fortfarande rätt till integritet och självbestämmande över kroppen. Annars går det under sexuellt ofredande, har vi ju lärt oss efter målet med kvinnan som blev tvångsgynekologundersökt av sin man.
 
För det andra så gillar jag inte att man målar upp det som ett problem med invandrarkvinnor. Som om svenska kvinnor aldrig ber om en kvinnlig gynekolog. Som jag sa, jag vet många kvinnor som hellre ser en kvinnlig barnmorska eller gynekolog än en manlig. Men åter igenom så får man något att handla om förtryckta kvinnor i andra kulturer som inte vet bättre när det egentligen handlar om något annat.  
  

 

News

Kategori: Allmänt

Haffade en City Lund igår. Hann tyvärr inte läsa den idag men de har en artikel om att undersköterskor inom hemvård och äldreomsorg toppar listan över över sjukskrivningar i Lunds kommun (enligt ny rapport) Den 8e mars skrev att dubbelt så många kvinnor som män varit sjukskrivna. Om man kollar på statistiken i Lund kan man se att på barn och skolnämnd - Lund öster är det 6,8 %  kvinnor och 2,5 män % män. På barn och skolnämnden - Lunds stad är det 6,4 % av kvinnorna och 3,8 % av männen. vård och omsorgsnämnden 6,7 % kvinnor och 4,9 % män, servicenämnden 7,2 % kvinnor och 2,9 %. Om man kollar på undersköterskor, följt av förskolelärare, barnskötare och lokalvårdare.
 
I artikeln framgår inte någon analys av varför eller några konkreta lösningar. Bilden är för komplex. Du kan vara komplex. Nej men seriöst. Jag vet inte hur många genusvetenskapliga studier det finns på området. Man undersöker saker som den fysiska arbetsmiljön, stressfaktorn, bemmaning. Hur svårt kan det vara att se att många försöker jobba heltid eftersom det är ett låglöneyrke, men att kroppen inte pallar? De flesta på jobb som jobbar 50 - 75 % har vad jag vet andra jobb på sidan av. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön skulle lösa mycket inom vården tror jag. Det handlar mycket om den fysiska och psykiska arbetsmiljön, eftersom mycket av det vi gör på lång sikt skapat förslitningsskador. Vidare kanske de ska sluta skära ner på personal inom vården för att spara pengar. Det skapar ju både ohållbara arbetsmiljöner men också mycket stress och oro kring orgnisationen i sin helhet.
 
Jag kan återkomma när kommunen fått sin utredning kring vad som är fel ..
  

news

Kategori: Allmänt

Finns inget som känslan när folk påpekar att jag är blek. WTF, jag har nordiskt påbrå. ETT; hur mycket pigment tror folk att jag har. TVÅ; Hur många dagars sol tror ni att vi har om året?? Tre; Visa behöver faktiskt ARBETA under sommaren och får således inte mycket sol då heller. Börjar bli trött på att ALLTID bli frågad om jag mår bra. Det blir lite värre när kvinnan som verkar orolig är sjuksköterska och verkar tro att man ska trilla av pin när som helst.
 
Det bästa vad när min kollega som pratar rätt bra Svenska för att inte ha varit här så väldigt länge (och uppenbarligen har koll på svensk historia) säger "Nej, hon vara adelsdam! Dom inte sola, dom anställa folk jobba åt dom ute!" Made my day.
 

Books and stuff

Kategori: Allmänt

Det känns att jag både tränade och var ute igår. Och att jag ätit lite för mycket socker. Min kropp är helt väck. Men det var värt det. Jag och bästa brorsan från en annan morsa drog till Urban bar och lyssnade på awsome kvinnliga djs, dansade loss och drack två fidel (och en massa annat) och skålade till Chavez minne. Mycket fin natt. Var väldigt trött när jag kom hem sex i morse kan jag säga XD Nu blir det nog inte mer festa för mig på ett tag. ^^
 
Har fått en del gjort idag endå. Har läst ut Virginia Woolfs "The lighthouse" För att vara en bok på 150 sidor så tar den fruktansvärt lång tid att läsa. Det är svårt att följa när man hela tiden följer människors tankar. Det hoppar. Och sen går det helt plötsligt över till nästa person. Man lär sig iof knäcka koden efter några kapitel. På det sättet är den väldigt skickligt skriven och jag förstår varför hon fått mycket creed för den. Däremot tycker jag inte den är bättre än Mrs Dalloway. Rent historiemässigt. Annars har jag varit en sväng på netto och handlat, diskat lite och klart duschat och haft mig. Så har fått lite gjort i alla fall.
 
  

%satser och sådant a.k.a 8 mars m.m

Kategori: Allmänt

Tänkte att jag skulle göra ett inlägg i debatten om 8:e mars nödvändighet. För några år sedan var jag med i City helsingborg där jag hävdade vikten av att uppmärksamma den här dagen medan man klart ska kämpa för jämställdhet varje dag på året. Moderaten (eller om det var folkpartisten) som blev inervjuad från the dark side så att säga menade att dagen inte alls behövs. Hon menade vidare att dagen ändast är av vikt för att uppmärksamma jämställdhetsproblem i andra länder. Värre eurocentrism har jag aldrig hört. Hon hävdade på fullt allvar att 8 mars spelat ut sin roll.
 
Feminism innebär (grovt skissat) att man erkänner att män som grupp har makt över kvinnor som grupp. (Detta är inte att säga att varje enskild man har makt över varje enskild kvinna i varje given situation) "Man" menar att denna överordning är en struktur som genomsyrar hela samhället. Till exemepl det ekonomiska, politiska, kulturella och det sociala.
 
Vi börjar med det ekonomiska, shall we? Sverige har den mest segrigerade arbetsmarknaden i Europa. Mer än hälften av alla kvinnor jobbar innom den offentliga sektorn, medan bara knappt 20 % av alla män gör det. Den offentiga sektorn, låglöneyrken med låg status. Jobbar man på lager får man max lyfta 25 kilo med handkraft. Några sådanna regleringar finns inte inom omsorgen. Detta resulterar i att många kvinnor får förslitningsskador i axlar, knän, höfter samt problem med handleder. Läste en rapport om att det finns förslitningsskador som kvinnor får "naturligt" naturligt my ass. Kollar man närmare på dem är det kvinor som jobbat inom vård/omsorg som främst får dem. Får man ut ersättningar för sådannt? Nej. Det är svårt för de flesta kvinnor. Och kollar man på det så har skador som man lättast får i kvinnodominerade yrken lägre ersättningsgrad än de som t.e.x lastbilschafförer för. Att ta hand om gamla och barn är tydligen ett kall.
 
Vidare kan man se att 33 % av kvinnor jobbar deltid. (tro faan det i dessa yrken) För män är det 9 % som jobbar deltid. Vad innebär detta ekonomiskt? Räkna på det själv. Kvinnor tar ut 64 % av föräldrapenningen. När folk vill påpeka att det är nästan hälften måste jag lägga till att män oftare tar ut sin under sommaren (längre semster) och december månad (hum .. julfirande kanske?) Jag vet inte, men det känns inte helt konstigt då att kvinnor är sjukskrivna dubbelt så mycket som män.
 
Räkna då in sociala faktorer. Kvinnor som är ensamstående med barn gör cirka 32 timmars obetalt arbete (aka hushållsarbete) Kvinnor med barn som är sambo/gift o.s.v gör cirka 43 timmar! Det är ju som att jobba 100 % hemma! Slår man ut det på en livstid, eftersom antalet timmar ändras beroend epå livssituation/ålder för män och kvinnor så gör kvinnor i snitt 28 timmars arbete och män 20. Socialt handlar det också om objektifiering och vardagsrädsla som minskar tillgången till sociala rum.
 
Kvinnor är i större utsträckning rädda för att röra sig ute än män. Även om män statistiskt oftare är både förövare och offer för våld. Däremot kan man säga att våldet som män och kvinnor utsätts för statistiskt skiljer sig. Den statistiskt farligaste platsen för en man att vara på är en krog eller i statskärnan. Förövaren är oftast okänd och övergreppen på interiteten kan inte statistiskt säga skapa långtgående konsekvenser. Den farligaste platsen för en kvinna att var apå är i sitt eget sovrum. Den andra platsen är köket. Där finns dessutom massa roliga saker man använda som vapen. knivar, rivjärn. Ja gråt du, men det är sant. Våldtäkt och övergrepp på integriteten i dessa fall  får ofta långtgående psykiska konsekvenser för kvinnan.
 
Vad är kultur då? Jag pratar inte om hedervåld. Inte för att det inte finns, utan för att det finns överallt. När en svensk man slår en evensk kvinna handlar oftast inte om att han är psykiskt sjuk. Studier visar att det är ett mycket utstuderat och kontrollerat beteende. Oftast bygger det på att det är något hon gjort eller inte gjort, något som speglar honom i dåliga dagar. Känns igen? Hans heder speglas genom hennes handlingar. Hedersvåld är inte något som sker någon annanstanns av någon som inte är vi medan vi bara har en drös med sinnesjuka karlar. Ordet hedervåld idag innehåller en retorik kring våld som jag tycker är märklig. då är det bättre att prata om mäns våld mot kvinnor globalt. I Sverige anmäler en kvinna en våldtäkt i kvarten. Sen tror man att mörkertalet är det dubbla. Eftersom gärningsmannen är någon man känner. 
 
Kulturellt handlar det också om saker som hur kvinnor framställd i reklam, literatur, konst, fotografi, film o.s.v Här finns det sp mycket intressant forskning att det inte går att sammanfatta allt. Jag har ett citat som jag gillar dock av en manlig amerikansk sociolog som analyserat film.
 
Men look. Women look at themselves beeing looked at by men.
 
Rätt bra sammanfattning iof tror jag för hela fältet kultur. Vilket också kan förklara varför 52 % av alla tjejer på gymnasiet tycker illa om sitt utseende, men ara 5 % av killarna. och varför 95 %   av de som drabbas av ätstärningar är kvinns.
 
Tänk på det ni. Innan ni tror att allt är frid och fröjd.
 
 
   

 
 
   
 

Sing a song for Chavez

Kategori: Allmänt

 I förrgår och kanske främst igår, nåddes vi av nyheten av Chavez, Venezuelas president och ledare för PSUV, gått bort. Detta var naturligtvis mycket sorgligt för många av oss revolutionärer, eftersom utvecklingen i Venezuela sedan 99 varit progressiv. Det tråkiga är dock att det inte skrivs så mycket om den progressiva utvecklingen i media. I de fall de nämns känns det mest som det nämns i förbifarten där FN hyllat hans arbete med fattigdom. Ja och klart att Sean Penn var en personlig vän som också tyckte att han gjort ett ypperligt jobb. En stor del av rapporteringen verkar gå ut på att Bildt och Birgitta Ohlsson ska få spy galla över odemokrati o.s.v. Mycket av resten av av rapporteringen handlar om hur mycket pengar som de fakto gått till projekt och om man kunde gjort mer och om centralisering av makt samt om att inte få vara opposition. Jag har en hel del att tycka till om här.
 
För det första. Chavez är, oavsett vad man tycker bara en människa. Han har ensam inte ändrat landet. När man gjorde om grundlagen uppmanades människor och organisationer att ta del i processen, vilket gav till följd att man fick en grundlag som inkluderade kvinnor, ursprungsbefolkning, handikappade o.s.v på ett sätt som de ite varit förut. När man nationaliserade oljan kunde pengarna gå till gratis sjukvård, utbildning, kopperativ, en kvinnobank som ger microlån och många många andra projekt. När jag var där nere 2008 hade man börjat riva slumområden och börja bygga "riktiga hus" (största delen av slumen var endå byggt i tegel) hus, där de som tidigare bott skulle få bo under bättre förhållanden. Kvinnor har nu tillgång till sjukvård kontinuerligt under graviditeten och bostadsområden kan direkt ansöka om pengar för att reparera hus, vägar och annat som behöver göras. Socialarbetarna knackar dörr och hör sig för om missförhållanden eller saker som människor kan behöva hjälp med och glödlampor bytts ut mot mer miljövänliga. När jag var där nere var det en stor manifestation i stöd för Chavez. Vi var cirka en miljon människor. Enligt vissa källor närmare två.
 
I Sverige rapporterades bara om att oppositionen var 10 000 på ett torg någonstanns. Inte ett ljud om den folksamling vi stod i. Och är det konstigt att han har stöd. Gällande demokratifrågan. Jag tror aldrig att jag har hört ett land som folkomröstat om så många olika saker som i Venezuela. Vidare kan man inte hävda att Chavez inte var folkvald. Gällande att få välja om en president många gånger är det ju ingen skillnad egentligen från i Sverige, där samme man kan bli statsminster hur många gånger som helst. Tage Erlander var faktiskt statsminister i HELA 23 år och 3 dagar! Är Sverige inte en demokrati? Och grejen om att oppositionen inte får verka är ju sånt jävla skitsnack så det finns inte. När jag var där nere fick jag faktiskt flygblad från oppositionen, men det har jag tyvärr lyckats tappa på resan. DÄREMOT har jag bildbevis på att de finns!! Det satt en massa oppositionskyltar på lyktstolpar längst en hel gata. Och de fanns på andra ställen också. Så jag tog en bild. För jag visste att den här dagen någon gång skulle komma. Även om jag hade hoppats på att jag skulle vara äldre då. När det gäller olja, pengar till projekt o.s.v är det klart att det är diskuterbart. Men jag kan lova att om våra moderater styrt i Venezuela hade INTE skola och sjukvård blivit gratis. Man hade inte skickat gamla för att få göra gråstarroperationer på Kuba och man hade inte startat kopperativ med tillhörande dagis och vårdcentraler. man hade inte höjt försörjningsstöd för den fattigaste delen av befolkningen, vilket DIREKT ökat kvinnors levnadsstandard. Man hade inte börjat med miljöprojekt. Han som är utan skuld ska kasta den första stenen säger man. Då ska de svenska politikerna tiga stilla.
 
I Sverige tar man bort skatt från de rika och låter folket betala priset. I Venezuela har man försökt göra något annorlunda, något bättre. Och levnadsstandarden har ökat. Och gällande el och matbrist och kaos. Man har faktiskt inte tagit över allt. Venezuela är inte en socialistisk stat. Facto. Man har inte haft kompetensen att ta hand om vissa saker och då kommer det bli kaos. Därför har man låtit vissa saker vara. Till exempel mycket kring livsmedel. I alla fall sist jag hörde något. Men det som gör mig argast är pratat om demokrati, som att det kan definieras genom vilka länder man pratar eller polar lite med. Det är klart att man alltid har rätt att kritisera sådanna saker. Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra vilka de annars ska alliera sig med? Relationen med USA har varit ansträgd i perioder och blir då likaså med väst. Jag blir rädd när man från väst nu börjar prata om att man gärna ser att "man hjälper till med demokratiutvecklingen" Enligt mitt historiska minne är det i väst ekvivalent med marknadsekonomi och västerländska sätt att organisera ett samhälle på. Det handlar egentlige bara om handel, olja och imperialism. För Chavez är som sagt bara en man. Alla människor som varit och - får vi inte glömma, är involverade i det venezuelanska projektet, måste själva ha rätten att definiera vilket samhälle de vill ha. Vilken av ekonomisk modell som ska och vad som bör göras nu. Alll inblaning som inte välkommnas av det venezuelanska folket kan inte ses som annat än försök att få kontroll över landets handel. Vad som sker återstår att se. Men jag har svårt att tänka mig, nu när många människor kämpat och byggt upp något, att de likgiltigt ska lägga sig ner dö. För; Un pueblo unido jamás será vencido
 
Här är några av alla bilder jag tog i Venezuela februari/mars 2009
 
Text på en vägg.                                                          Misión Sucre syftade till att ge högre utbildning till folket.
Dessa satt överallt. "Våld mot kvinnor är ett brott"       En "miljöbil" som åker runt och arbetar på olika sätt med miljöfrågor. Föreläser, pratar med lokalbefolkning, ordnar uppstädningsaktioner m.m
Abulans/vårdcentral i anslutning till kooperativet Ojeda fabriken. En bild från en sysal på koopet.
Människor för Chavez på ett övergångsställe.             Reklam emot Chavez. "Inga fler gatubarn, fösta nej i omvalet."
Bilder från en manifestation för Chavez. Vi "Hittade Che" Om jag inte minns fel är den andra bilden tagen med PSUVs typ ungdomsorganisation.
Bild på Chavez och folkmassan. Oppositionen var ca 10 000 på ett annat ställe. Vi var runt 1 -2 miljoner enligt olika nyhetskanaler. (Märk väl att 75 % av median i Venezuela är privat)
Dagen efter vårt besök på kvinnobanken fick vi åka ut på en gård och hälsa på människor som fått microlån. Bland annat hade de en träverkstad där de bland annat gjorde sängar och lådor.
 Blir visad yukka(??) deras version av potatis.            PESUV aktivister i Caracas.