thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

%satser och sådant a.k.a 8 mars m.m

Kategori: Allmänt

Tänkte att jag skulle göra ett inlägg i debatten om 8:e mars nödvändighet. För några år sedan var jag med i City helsingborg där jag hävdade vikten av att uppmärksamma den här dagen medan man klart ska kämpa för jämställdhet varje dag på året. Moderaten (eller om det var folkpartisten) som blev inervjuad från the dark side så att säga menade att dagen inte alls behövs. Hon menade vidare att dagen ändast är av vikt för att uppmärksamma jämställdhetsproblem i andra länder. Värre eurocentrism har jag aldrig hört. Hon hävdade på fullt allvar att 8 mars spelat ut sin roll.
 
Feminism innebär (grovt skissat) att man erkänner att män som grupp har makt över kvinnor som grupp. (Detta är inte att säga att varje enskild man har makt över varje enskild kvinna i varje given situation) "Man" menar att denna överordning är en struktur som genomsyrar hela samhället. Till exemepl det ekonomiska, politiska, kulturella och det sociala.
 
Vi börjar med det ekonomiska, shall we? Sverige har den mest segrigerade arbetsmarknaden i Europa. Mer än hälften av alla kvinnor jobbar innom den offentliga sektorn, medan bara knappt 20 % av alla män gör det. Den offentiga sektorn, låglöneyrken med låg status. Jobbar man på lager får man max lyfta 25 kilo med handkraft. Några sådanna regleringar finns inte inom omsorgen. Detta resulterar i att många kvinnor får förslitningsskador i axlar, knän, höfter samt problem med handleder. Läste en rapport om att det finns förslitningsskador som kvinnor får "naturligt" naturligt my ass. Kollar man närmare på dem är det kvinor som jobbat inom vård/omsorg som främst får dem. Får man ut ersättningar för sådannt? Nej. Det är svårt för de flesta kvinnor. Och kollar man på det så har skador som man lättast får i kvinnodominerade yrken lägre ersättningsgrad än de som t.e.x lastbilschafförer för. Att ta hand om gamla och barn är tydligen ett kall.
 
Vidare kan man se att 33 % av kvinnor jobbar deltid. (tro faan det i dessa yrken) För män är det 9 % som jobbar deltid. Vad innebär detta ekonomiskt? Räkna på det själv. Kvinnor tar ut 64 % av föräldrapenningen. När folk vill påpeka att det är nästan hälften måste jag lägga till att män oftare tar ut sin under sommaren (längre semster) och december månad (hum .. julfirande kanske?) Jag vet inte, men det känns inte helt konstigt då att kvinnor är sjukskrivna dubbelt så mycket som män.
 
Räkna då in sociala faktorer. Kvinnor som är ensamstående med barn gör cirka 32 timmars obetalt arbete (aka hushållsarbete) Kvinnor med barn som är sambo/gift o.s.v gör cirka 43 timmar! Det är ju som att jobba 100 % hemma! Slår man ut det på en livstid, eftersom antalet timmar ändras beroend epå livssituation/ålder för män och kvinnor så gör kvinnor i snitt 28 timmars arbete och män 20. Socialt handlar det också om objektifiering och vardagsrädsla som minskar tillgången till sociala rum.
 
Kvinnor är i större utsträckning rädda för att röra sig ute än män. Även om män statistiskt oftare är både förövare och offer för våld. Däremot kan man säga att våldet som män och kvinnor utsätts för statistiskt skiljer sig. Den statistiskt farligaste platsen för en man att vara på är en krog eller i statskärnan. Förövaren är oftast okänd och övergreppen på interiteten kan inte statistiskt säga skapa långtgående konsekvenser. Den farligaste platsen för en kvinna att var apå är i sitt eget sovrum. Den andra platsen är köket. Där finns dessutom massa roliga saker man använda som vapen. knivar, rivjärn. Ja gråt du, men det är sant. Våldtäkt och övergrepp på integriteten i dessa fall  får ofta långtgående psykiska konsekvenser för kvinnan.
 
Vad är kultur då? Jag pratar inte om hedervåld. Inte för att det inte finns, utan för att det finns överallt. När en svensk man slår en evensk kvinna handlar oftast inte om att han är psykiskt sjuk. Studier visar att det är ett mycket utstuderat och kontrollerat beteende. Oftast bygger det på att det är något hon gjort eller inte gjort, något som speglar honom i dåliga dagar. Känns igen? Hans heder speglas genom hennes handlingar. Hedersvåld är inte något som sker någon annanstanns av någon som inte är vi medan vi bara har en drös med sinnesjuka karlar. Ordet hedervåld idag innehåller en retorik kring våld som jag tycker är märklig. då är det bättre att prata om mäns våld mot kvinnor globalt. I Sverige anmäler en kvinna en våldtäkt i kvarten. Sen tror man att mörkertalet är det dubbla. Eftersom gärningsmannen är någon man känner. 
 
Kulturellt handlar det också om saker som hur kvinnor framställd i reklam, literatur, konst, fotografi, film o.s.v Här finns det sp mycket intressant forskning att det inte går att sammanfatta allt. Jag har ett citat som jag gillar dock av en manlig amerikansk sociolog som analyserat film.
 
Men look. Women look at themselves beeing looked at by men.
 
Rätt bra sammanfattning iof tror jag för hela fältet kultur. Vilket också kan förklara varför 52 % av alla tjejer på gymnasiet tycker illa om sitt utseende, men ara 5 % av killarna. och varför 95 %   av de som drabbas av ätstärningar är kvinns.
 
Tänk på det ni. Innan ni tror att allt är frid och fröjd.
 
 
   

 
 
   
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: