thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

9/6 Paris

Kategori: Allmänt

Tjoho, nu är andra dagen i Paris snart över. Vädret har varit så där med moln och duggregn. Vi trodde inte att det skulle göra särskilt mycket eftersom dagen tillägnats turer under tak. Tji fick vi. När vi kom fram till vår första anhalt, katakomberna, väntade en timmes köande. Men det gick ganska fort ändå, hade sambo att prata med. Väl inne väntade en två km lång promenad i stundtas trånga utrymmen. Då är det tur att man inte är klaustrofobisk! Det kändes konstigt på något sätt att man nästan gjort konst av benen, eftersom de ligger i mönster.  Samtidigt var det fint och respektfullt på något sätt. Väldigt skräckromantiskt och jag kunde inte låta bli att tänka på Poe. Man fick fotografera där nere, fast utan blixt, så bilderna blev inte så bra. När vi kom ut därifrån låg en giftshop på andra sidan som i princip bara hade döskallar i tecknad form. Köpte ett vykort till mig själv, blocket jag skriver i och tre klistermärken till min scrapbook.
 
 
 
Efter katakomberna åt vi bananer som vi haft med på färden och styrde kosan till musée d´Orsay. Där var kön ännu längre och verkade mest bestå av fransmän. Och oavsett vad man tycker om deras språkkunskaper är de nästan lika bra på att bilda köer som kubaner. Okej, fördommar, men det verkar sant XD När vi om in fattade vi varför vi fått köa två timmar. Första söndagen i månaden är det gratis för alla under 25 år. Yey! Och sambo fick 3 euro rabatt så det var okey. När vi sett oss mätta på Monet, Van Gogh, Degas, Renoir m.fl. var vi tvungna att mätta våra magar. Allting hade ju tagit mycket längre tid än vi beräknat. Vi hittade ett litet krypin inte så långt därifrån med meny på engelska. De hade pizza med tre sorters ostar. De ska ju vara bra på det här med ostar, fransmännen, så det var bara att testa med gott vin. Jag tog ett glas chardonnay och sambo en cider. Har man semester så har man!
 
Efter en runda tillbaka "hem" där vi vilade upp oss lite åkte vi ut igen. Egentligen var vi nog för trötta, men vi var för uppe i varv för att stanna i lägenheten. Jag lämnade över alla kartor och kontroll till sambo (händer fan inte ofta) Först tog han med mig till platsen där bastiljen stod. Idag är där någon Juliette kolumn och det ligger alldeles vid operahuset. Vi såg en skylt som pekade mot Victor Hugos hus. Kul tänkte vi och traskade dit. Not. Seriöst är det något fransmän är sämre på än engelska så är det fan att sätta upp skyltar. Vi hamnade på borggården till Henrik den andras hus istället. Man får väll bocka och buga över vad man får ...   
 

Vi tog några bilder och åkte vidare till Moulin Rouge. Kopian från 1920-talet är inte alls så imponerande som man trodde att den skulle vara. Men men. Det var lite coolt att se det i alla fall. Och lyssna på en hel klass amerikanare som tagit studenten och beter sig som fjortisar. Men det var i alla fall en trevlig stund.
 
 
 
 
 
 
    
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: