thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

Försök

Kategori: Allmänt

Jag sitter och stirrar på skärmen och försöker komma på nått vettigt att skriva. Något lagom drygt och överlägset. Något fräckt och smart. Några kloka ord om den "debatt" som blossat upp om slöjor i köldvattnet av hatbrottet mot den högravida muslimska kvinna som fick sin slöja avsliten och huvudet dunkat medvetslös. Men jag kan inte riktigt. Tyvärr. 
 
Kritiken mot engagemanget för kvinnors rätt att välja är konstig och ohållbar. En menar att slöja per definition är förtryck, så det kan man inte stödja. Samma människor skriker ofta om slöjförbud. Men är det inte då att "befria" kvinnor från ett tvång och tvinga in dem i ett annat? Det är exakt det slöjdiskussionen handlar om. Att få välja inbegriper också att få välja bort. Att få vara fri från en känsla av tvång att ha eller inte ha Genom att hävda förbud avsäger man muslimska kvinnor (och andra kvinnor också för den delen) rätten till agentskap. Att få vara ett subjekt som tar egna beslut. Det är klart att det finns kvinnor som tvingas till att använda slöja. Men ingen av de som i solidaritet med den grovt misshandlade har klätt på sig en slöja menar att det borde vara så. Frågan är vad kritikerna oftast menar med sin kommentar? Menar man då att det finns tillfällen då det är okej att bruka våld mot en annan individ? Kan det kanske rättfärdigas?  
 
Vidare funderar jag mycket över de som menar att kvinnorna bara säger att de vill. De blir tvingade egentligen. Jaha, och hur vet du att din flickvän EGENTLIGEN vill springa runt i stringtrosor för att göra dig upphetsad. Det kanske hon bara gör för att du vill. Vem vet, du kanske tvingar henne. Du kanske kommenterar hennes kropp på ett sådant sätt att hon känner att hon måste. Någonstans måste man anta att människor säger hur de upplever saker sanningsenligt. Även med den här logiken fråntar man kvinnor rätten att själv definiera sin vardag och vad som är viktigt. Precis som vi för att kunna leva i samhällen i viss mån måste anta att människor gör sitt jobb korrekt, följer lagen och går att lita på. Annars skulle samhället kollapsa ganska snabbt.  För övrigt finner jag logiken lustig. "Ja men kvinnor tvingas att bära slöja av sina män och de bor i sina områden och vill inte integreras så vi förbjuder användandet av slöja" Jaha, men med den logiken kommer ju kvinnan vara mer fast med sin tyrann till man. Hon kommer inte kunna gå i skola, åka buss eller besöka myndigheter. Hur tänkte du nu. Dumdass.    
 
När man läser folks hatiska kommentarer där de undrar om kvinnor ska börja skära upp fittan i solidaritet med könsstympade, går det inte att låta bli att undra vad det är som är så farligt och hotande med slöjor. För något är det ju.
 
Annars hade "Man" inte brytt sig.  
 
 
 
  

Kommentarer


Kommentera inlägget här: