thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

Lotta med niten

Kategori: Allmänt

Under den senaste tioårsperioden har 30 000 platser i äldreomsorgen försvunnit. Och med den så klart en massa kvinnlig personal. För i en av de mest segregerade arbetsmarknaderna i Europa har det självfallet hamnat på Lottor att ta hand om barn, gamla och sjuka. En riktig nitlott i relation till hur sektorn utvecklats i relation till lön och arbetsmiljö de senaste årtionden, men fortfarande. Ett betalt jobb. Garanterad lön. Under samma tioårsperiod har det tillkommit 200 000 pensionärer. Vart tar de pensionärer som behöver hjälp vägen?  

I Szebehely och Ulmanens rapport "Åtstramningens pris", skriven på uppdrag av Kommunal, ser man att det finns ett tydligt samband mellan andelen äldre som blir beviljade hjälp utav kommunen och anhörigomsorg. Cirka 100 000 personer har gått ner i arbetstid eller slutat för att kunna ta hand om sina föräldrar. Sammanfattningsvis innebär det att anhörigomsorg står för 70 % av den totala äldreomsorgen samtidigt som 80 % av barnen inte vill hemvårda sina föräldrar för att man vill ha en förälder - barn relation.  

Även om nedskärningspolitik till synes kan verka könsneutral för den totalt blinda och döva, får den naturligtvis könsspecifika konsekvenser. Inte bara gällande arbetslöshet för kvinnor som grupp, utan också för de anhöriga. Socialstyrelsen har gjort en rapport som heter "Anhöriga som ger omsorg till närstående - omfattning och konsekvenser"  I den kommer de först fram till att det inte finns några större skillnader mellan kvinnor och mäns omsorgstagande. Detta var ett what the fuck moment för mig och jag kände att med tanke på samhällets utveckling och karaktär är det knappast sant. Det fattar ju minsta kotte som läst samhällskunskap A. Så jag läser vidare. Då framgår att det man menar är i form av tid och frekvens. Känner mig fortfarande skeptisk. För sen kommer det fram att män oftare ger praktisk hjälp och ekonomiskt stöd. Kvinnor ansvarar oftare för tillsyn, umgänge och personlig omsorg. Nu uppkommer tre funderingar. Den ena handlar om tid, den andra om rum och det tredje är av emotionell karaktär.

Praktiska saker som att tvätta, handla och sköta ekonomi är saker som går att planera in i ett eget schema. Speciellt om man har en kvinna hemma som sköter det mesta av det obetalda hushållsarbetet. Det går att arbeta och handla med sig mat en gång i veckan eller tvätta på helgen. Ekonomi kan man ju fixa via internet om man har fullmakt att göra det. Det kräver inte närvaro. Att hjälpa någon äta flera gånger per dag, med toalettbesök o.s.v. går inte att kombinera på samma sätt med ett liv i övrigt eftersom det kräver närvaro. Det är därför vi har en yrkestitel som innebär att vi dygnet runt är tillgängliga för både omsorg och omvårdnad. Vi stöttar, lugnar. Tröstar ibland. Med tanke på den arbetsdelning som finns och dess karaktär anser jag det befogat att anta att de är de som sköter denna bit  som slutar jobba. 

Om män sysslar med  omsorg i bemärkelsen praktiska ting, opersonliga ting, så sysslar kvinnor i högsta grad med omvårdad, det vill säga det mänskliga inslaget i att praktiskt hjälpa någon klara  exempelvis matning, omläggning av sår eller personlig hygien. Kvinnor gör också ett stort omsorgsarbete  i bemärkelsen tillsyn, uppmuntran och stöd.

Distinktionen spelar roll. Den kan förklara varför man ser ett mönster i att desto mer omfattande omsorg är, på en skala från opersonliga till personliga ting, desto mer påverkas livskvaliten negativt hos den som vårdar. Kvinnor upplever enligt socialstyrelsen i högre grad än män att omsorgsarbetet påverkar livet negativt. Det påverkar möjligheterna att studera och förvärvsarbeta, särskilt i åldersgruppen 30 - 44 år. Förlorade inkomster innebär ökat beroende hos en partner. Det fattar varenda kotte. Och det var just detta beroende och rätten samma livsvillkor som gjorde att kvinnor kämpade för rätten att komma ut i arbetslivet. 

Med den här utvecklingen, med medveten nerskärningspolitik, tvingas vi tillbaka till ett samhälle där det ligger på familjen att ta hand om efter medel och förmåga. Där omvårdnaden blir ovis, orättvis och där det inte finns varken status eller erkännande för det jobb som utförs av kvinnor. På sikt innebär det också en förlust för staten, eftersom en minskad andel arbetare innebär minskade skatteintäckter som kan finansiera... just det skola, vård och omsorg. Dig när du blir sjuk, arbetslös och så vidare.

Det finns många problem som måste lösas för att vi ska kunna få ett land där var och en efter förmåga till var och en efter behov är grundregeln i praktiken. En grundbult i denna stävan är att se att äldre har samma rätt till vård oavsett kön och plånbok (hur kön spelar roll i relation till vård an jag skriva om en annan dag), att denna vård ska bekostas med gemensamma medel och att kvinnor ska ha samma tillgång till arbetsmarknaden som män.        

 

 

 

 

 

 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: