thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

clean

Kategori: Allmänt

Nu har batteriet i bilen laddat, och jag lyckades klura ut ljusinställningen på halvljuset. Det står att den ska vara på "nollan" men det finns ingen nolla i min bil. Det finns en prick och ett sträck Efter att ha kört på punkten och insett att 1. Jag har väldigt mycket sämre ljus än alla andra och att 2. Andra bilar inte verkar se mig på det avstånd de borde så ändrade jag till sträck. Mycket bättre. Tänkte sova länge idag eftersom jag jobbar 18 - 23, men det blev inte riktigt av så jag gick upp klockan tio. Har hunnit duscha och städa badrummet redigt. Det tog tid, men det är det värt. Om man bara städar lite halvt så blir det rimligen mer att städa senare. Gjorde mig av med en del flaskor som jag haft länge men aldrig använder upp. Inte lönt att de tar plats. Som kräfta och samlare har det alltid varit svårt för mig att göra mig av med saker. Det har inte underlättats utav att jag haft näsan hur mycket plats som helst att samla på medan jag bodde hemma. På detta handlar jag gärna på rea när det billigt. Problemet med det är när man inte gör av med saker i samma takt som man handlar. Men nu är jag igång! Annars idag har jag diskat lite och ätit mat. Tyvärr i den ordningen. Sambo är så fin, han gjorde potatisgratäng och lax till mig igår, fast han inte själv äter lax. Nom nom. Då vet man att man har en fin fin sambo :) Har till och med hunnit läsa lite. Fick en del läst igår hos mamma. Hade inte med mig datorn och nått ska man göra medan man väntar på att åka till jobb ...

Bleh bleh bleh!

Kategori: Allmänt

Känner mig lite som en vampyr. Vaknar och tänker "Ghhhhaaaaaaaa the light, the light!" Blir lite så när man jobbat natt. Nu jobbar jag kväll igen och efter det ska jag åka med bilen till mamma och ladda batteriet. Har inte hunnit göra så mycket i veckan, varken träning eller läsning. Men så är det när man är timanställd. Man vet aldrig riktigt när man behöver rycka in och försöker planera så gått det går. Har i alla fall lyckats läsa ut de två första delarna i "The sword of Shannara" Så det går framåt med läsningen. Är ledig en massa nästa vecka, eller ja det ser så ut för tillfället, och då ska jag göra massa saker. Träffa folk, läsa och träna. Sen behöver köksskåpen och massa annat städas ... bleh bleh bleh ..

Bio

Kategori: Allmänt

Igår var en väldigt intensiv dag. Fast jag var ledig. Var tvungen att gå upp vid sju för att åka till Malmö och ha självförsvarspass med ett gäng coola brudar. Passet gick jättebra, men det var stressigt dit eftersom tågen som vanligt inte var i tid. Sen var det stressigt hem. När jag kom hem och tänkte att nu, nu skulle jag få vila! Då ringer bästa brorsan från en annan morsa och vill käka lunch. Vi åt gott på Dallas Burger och sen gick vi och en en-öl-är-aldrig-en-öl ölen. Sambo bestämde sig för att vara med och hann också med några öl innan det var dags för bio. Vi såg Les Misérables med ett härligt gäng vänner. Detta är nog första gången jag håller med kritikerna. De sista 40 minuterna var totaly wasted. Den skulle slutat där musikalen slutar tycker jag, så man får ett nej, vad händer nu?? slut. Men amerikanarna ska alltid ha så lyckliga slut som möjligt. Och framför allt att man alltid måste veta exakt hur det slutar. det var där någonstanns den sista halvtimmen som publiken började skruva på sig, bli rastlös och typ vilja ha ett slut. Men sammantaget tyckte jag att det var en bra filmatisering som gav väldigt mycket. Det är verkligen värt att se den, men se inte sena föreställningen om ni redan är lite trött. . .
 

Lundabo

Kategori: Allmänt

Så är man äntligen lundabo på papper. Och officellt sambo. Känns väldigt skönt faktiskt. Vi firade igår genom att gå och träna funktionell träning tillsammans. Det är nämligen gratis hela veckan. Det var väldigt trevligt att göra något tillsammans och att ha sällskap dit och hem. Har lite träningsvärk idag, men inte så farligt. När vi kom hem tittade vi på Bones. Jag vet inte riktigt hur det gick till att vi började titta på det tillsammans. Det enda vi följer på tv är Perception och Big Bang Theory. Sen hade jag en väldans massa serier som jag kollat på i perioder under mitt liv, men i princip inget sen jag slutade gymnasiet. Och de serier jag tittat på har jag liksom slutat titta på. Merlin är väll den sista serien jag verkligen följt. Och True Blood. Fast jag tror det kommit nytt som jag inte sett. Jag och sambo ser mycket på film istället. Och relativt mycket tecknat. Det är antagligen mitt fel. Nu det senaste har vi sett Hotel Transylvania och Frankenweenie. Den förstnämnda var riktigt kul. Jag älskar hur de leker med stereotyper och hur humorn är på så många olika nivåer. Den kan jag lätt se om. Flera gånger. Frankenweenie ... ja, den är ju rätt söt ... det är ju Tim Burton .. men inte det bästa han gjort. Han har nog inte gjort nått riktigt riktigt bra sen Corpse Bride. Men den är klart absolut sevärd.

När man är ledig...

Kategori: Allmänt

Igår fick jag fått fixat bilen. Äntligen. En kär vän och mamma hade fixat lampor. Det är otroligt skönt att slippa vara hemma vid elva om man slutar nio och gå upp klockan sex när man börjar åtta. Det fungerar väll nån gång ibland. Men inte när man jobbar fem dagar är ledig en, jobbar fem dagar är ledig en, jobbar fem dagar ... Idag, hade jag gjort en hel lista på saker som jag skulle göra, eftersom jag är ledig. Men om vanligt så kommer jag inte hinna med allt. Frömst för att jag vaknade med huvudvärk. Så det är bara att prioritera. Ska skriva ett pass om feministisk idéhistoria ur ett historiematerialistiskt perspektiv förstås. Sen måste jag köra bilen lite, eftersom den behöver köras typ varje dag så inte batteriet går när det är så kallt. Jag hoppas verkligen att jag får igång den idag. Aja, nu är det väll bäst att sätta igång med allting så det blir gjort idag. . .

I am having a bad bad day

Kategori: Allmänt

Helt seriöst funderade jag på att lägga mig under täcket igår och strunta i resten av dagen. Var ledig, så ringde bilmeck om att mitt halvljus inte funkade. Kom in så löser vi det sabbt säger han. Då startar inte bilhelvetet. Ringer bilmeck, men de kan inte skicka iväg nån. Nähe. Hur löser jag detta då?? Jag måste ju köra runt med bilen efter den laddats men jag får ju inte köra den, inte ens när det är ljust igentligen utan halvljus. Där någonstanns börjar jag få migrän. Gråter och ringer runt lite. Lyckas fixa så en snäll vänn hjälper mig under kvällen. När jag nu tänker att problemen börjar lösa sig exploderar smärta i en tand som jag haft problem med i många år men försökt ta hand om så gott det går med tandtråd och munskölj. Atagligen hade hålet blivit så stort att det inte längre går att reparera sig självt. Då ska man lyckas få tag i folktandvården som alltid har 300 år kötid. Tack och lov, tur i oturen har jag nu frisktandvård (grupp 4) så att jag slipper betala för besök, utdragna tänder och rotfyllningar. Det gör inte ont hela tiden dock så förhoppningsvis håller det sig lugnt tills jag får komma dit. Bestämmer mig för att inte lägga mig ner och dö över min otursdag. Laga lassange är kul. Nej då skär jag nästan av mig nageln och smäller i huvudet så hårt i kylen (inte samtidigt) att jag blir yr och får migrän i alla fall. Bestämde mig för att skita i precis allting och gå och träna. Det var skönt i alla fall. Hade en bra instruktör som tog allt i ett vettigt tempo så man hänger med. Tänkte egentligen träna idag också men var hemma först halv sex. Det enda passet jag kunde tänka mig gå på började sju. Får ta igen det i övermorgon. För imorgon hinner jag inte. Ska till läkare på morgonen och sen direkt till jobb. Sen fick jag hjälp att få igång bilen, så funkar den FÖRHOPPNINGSVIS på måndag om jag inte får kan åka in med den fredag innan jobb. Sen skulle jag köra den. Tänkte att jag kör på mestadels otraffikerad landsväg så jag kan ha helljus på. Hej och hå satans dimfaan så man får köra i max 40 på en 90 väg. Men det var ju inte bara jag. Och dimljusen gjorde allt värre. Så både jag och bilarna jag mötte hade lätt helljus. Men man blev ju inte bländad .. för dimman var så tjock. helt sinnesjukt. Var ju helt slut i huvudet när jag kom hem. Var jävla skönt att åka till jobb idag. Där är mitt största problem alltid varför folk inte kan lära sig att "DENNA SIDAN UPP" på brandlakan och glidlakan betyder att den sidan ska bäddas åt huvudhållet i sängarna ... Det är faktiskt viktigt för annars fyller de inte sin funktion ...

Ibland undrar man ...

Kategori: Allmänt

Jag kan inte jättemycket om utrikespolitk. Verkligen inte. Men jag vet några saker. Bland annat att länders suveränitet innebär att andra länder bara får "gå in" i ett land om landet bett om hjälp. I Malis fall verkar det vara så att man velat ha hjälp och har förhandlat fram hur man sköta sakerna. Eller? Det var ganska intressant när Frankrike sa att man gick in för att "man kunde inte vänta längre" Låter inte det som att allt inte riktigt var klart och att man gick in endå? Och är det ingen som funderar på varför det var just Frankrike som inte kunde vänta? (Mali är en gammal fransk koloni där Frankrike fortfarande har intressen) Sen säger Bildt i direktsänd rapport att han har haft kontakt med Frankrike och ska skicka hjälp för att stödja Franska intressen. Sorry say what?? Är det inte Malis intressen man ska ta tillvara på? Det är nått jäkla skumt på G här alltså. Här är det tydligt att hjälp aldrig kommer av god vilja eller av någon form av human människosyn. Det finns många länder man hade kunnat hjälpa eller gå in i när det varit konflikter, men där man väntar eller inte gör så mycket. Sen finns det andra länder man inte kan vänta med att rädda. Men det är klart. Ekonomiska intressen går ju alltid före.

Kontroll

Kategori: Allmänt

Rosa ... bla bla bla ... cupcakes and sunflowers ..... märkeskläder ... köpte en blivande sexmånaderspresent till sambo då vår sexmånadersdag råkar infalla den 14:e februari ... bla bla bla .. Johnny Depp. Så, nu har jag väll fått in det obligatoriska vi anväder internet, en källa till nästan oändlig kunskap, för att tala om för folk att vi åt en banan till frukost. Tänkte lägga min värdefulla tid på att skriva om något mycket viktigare idag.
 
Fick brev idag från det företag som ska ta över min timanställning så att säga. En hel mapp med papper som ska fyllas i. Det vanliga om adresser, telefonnummer, mailkonton, bankkonton och Lex Sara blanketter. Och en hälsorapport. En sån har jag aldrig fått förr. Och oförskämd var den. Minst sagt. Det framgår inte varför jag ska fylla i dessa uppgifter. Däremot ska jag lämna ut uppgifter om jag har eller har haft; allergi, eksem, besvär i leder/nacke/axlar, ryggbesvär, alkohol-eller drogproblem, stress-/utmattningssymptom, om jag använder någon medicin regelbundet, varit sjukskriven mer än 4 veckor i följd de senaste tre åren, om arbetsgivaren behöver ta hänsyn till något när det gäller min hälsa samt om jag genomgått en medicinsk undersökning för nattarbete,
 
Excuse me! Även om vissa av frågorna kan vara relevanta i meningen "har" problem är det knappast relevant om jag har haft. Det är knappast deras business. Eftersom jag är den jag är tänkte jag ringa facket. Sen tänkte jag helt ärligt fuck facket eftersom de inte sällan ger konstiga svar. En vän frågade om arbetsplatsen fick fråga om man var fackligt ansluten, och trotts att lagen tydligt säger att man inte får fråga om politisk orientering, facklig anslutning och om man planerar att skaffa barn så tyckte fackmänniskan att han skulle svara på frågan. Det blev helt enkelt så att jag satte mig ner med lagstiftning och forskning på området. Och hittade de stördaste sakerna i universum.
 
Privata företag har i princip rätt att fråga dig vad som helst, förutom de tre ovanstående, och kan om du väljer att inte svara att inte anställa dig eller säga upp dig. Ofta hävdar man att uppgifterna används för att försäkra sina medarbetare och därför får man fråga saker som företaget anser relevanta men som inte har direkt anslutning till arbetsgifterna. För försäkringar my ass!
 
SCB genomförde 2009, på uppdrag av TCO, en undersökning för att undersöka hur arbetsgivare väljer ut sin arbetskraft. Chefer från 1885 arbetsplatser ingick i undersökningen och av denna framgick bland annat att 54 % av arbetsgivarna var negativa till att anställa sjukskrivna från annat arbete och att 42 % av arbetsgivarna var negativa till att anställa långtidsarbetslösa. Undersökningen visade också att arbetsgivarna i privat sektor var något mer negativa till att anställa personer ur dessa grupper än arbetsgivare inom offentlig sektor.

Under 2008 genomförde Stockholms Handelskammare tillsammans med InfoTorg en undersökning bland personalcheferna i Sveriges större företag. På frågan om vilka bakgrundskontroller som görs vid anställningar svarade bland annat 32 % att de genomför hälsokontroller. 28 % svarade att de kontrollerar tidigare brottsdomar och stämningar. 19 % uppgav att de kontrollerar kreditupplysningar och betalningsanmärkningar. 9 % svarade att de kontrollerar frånvaro via Försäkringskassan, men över hälften av de arbetsgivare som inte redan gjorde en sådan kontroll svarade att de skulle vilja börja med sådan kontroll. 30 % av de arbetsgivare som inte redan genomförde kontroller av kreditupplysningar och betalningsanmärkningar uppgav att de skulle vilja börja med sådan kontroll. 34 % av företagen svarade att kontroll av kreditupplysningar och betalningsanmärkningar inte skulle vara relevant.

Det här är ju inte alls konstigt i en kapitalistisk kontext, där jakten efter profit är viktigare än att ge människor en meningsfull vardag och en chans att börja om i ett kanske saktare tempo än det som kanske drev dem till sjukskrivning för stress. Det är klart att man inte vill anställa någon som kanske kommer att kosta en pengar.

Det här har naturligtvis inte gått obemärkt ... 2009 gjordes en SOU (statens offentliga utredningar) ; SOU 2009:44 "Integritetesskydd i arbetslivet" I den kommer man fram till ganska många saker, kortfattat bland annat att hälsokontroller är ett sådant ingrepp i integriteten att den nuvarande utvecklingen av att de ökar är oroveckande och bör vara restriktiva enligt lag. Man menar att det kan föreligga skäl för kontroller men att skälet ska vägas mot en persons rätt till integritet. Om man kan hävda att ändamålet, till exempel en säker arbetsplats är större, får kontroller genomföras. Jag kan tycka att det är en viktig princip som fattas i lagstiftningen idag, där företagens intressen alltid kan anses gå före en persons rätt till integritet.

Trotts att det har gått tre år sedan SOU:n skrevs, har det inte hänt någonting alls i riksdagen. Brink (V) och Hillevi Larsson (S) har varit med och skrivit motioner som utgår från att SOU:n ska omvandlas till lag, även om man har synpunkter på saker som bör ändras. Svenskt näringsliv och arbetsgivarorganisationen är emot. Tro faan det. Är någon förvånad?

Men jag låter mig då inte nedslås. Vi gör alla motstånd. På våra egna vis. Följdfrågan på allergi, som var vad? skrev jag; inget som påverkar mitt arbete. På följdfrågan kring rgelbundna mediciner som var vilka? svarade jag allergimediciner. Funderade på att svara "räknas blåskatarr och brustna hjärtan?" men lät bli. Tänker det forsätta så här går vi en spännande framtid till mötes, min nya arbetsgivare och jag.

 

 
 
 
 
 

Ramverk

Kategori: Allmänt

Här rullar det på ordentligt. Känns inte som att jag gör särskilt mycket egentligen, men ibland behöver man väll det också. Sambo och jag har äntligen köpt ramar till vår scrap map och posters från London. På scrap map har vi skrapat Sverige, Danmark och Storbritannien. Sen försöker vi komma fram till vart vi ska åka näst. Vi har funderat över Helsingfors till hösten, men nu kanske vi lägger de pengarna på att åka runt i Europa istället. Har redan börjat kika på billigt boende i Paris, Rom och Venedig. Sen hade vi gärna velat se Bern också. Sen hittar vi en massa andra resor vi vill göra också. Det är väll det som är hela problemet. Ju mer man tittar ju mer ställen kommer man på att man vill åka till. Och i relation till resor har vi pratat lite idag om ekonomiska prioriteringar. Vi kom väll inte fram till särskilt mycket eftersom vi båda sällan handlar något. Vi köpte tre ramar - som vi behöver. Och sen har vi köpt sängkläder - som vi behöver. I matväg gör vi av med några större summor heller. Så egentligen kom vi väll inte fram till något konstruktivt än att vi ska fundera över hur man kan spara pengar. ^^  
 
Förutom att tänka på utlandsresor har jag jobbat en del och börjat skriva lite smått på min masteruppsats. Det går inte särskillt bra faktiskt. Alla anteckningar i dokumentet är en enda röra. Får väll försöka att organisera upp det hela. Tänkte träna igår eller idag men det blev inte alls av. Igår skulle sambo strunta i sin träning och då kände jag att jag också kunde vara hemma och spendera lite tid med varandra. Oftast jobbar jag ju fredagkväll, lördag och söndag. Idag försov jag mig och sen gick det inga roliga pass. Så vi var ute och gick en långpromenad i två timmar och bara pratade om våra drömmar, tankar och funderingar kring framtiden. Vart vi vill bo, hur vi vill bo. Okej, kanske mest kring praktiska saker då. Men det ska man väll också fundera över om man vill samma saker. Och det verkar vi vilja. Så so far so good.
 
 

Röra på mig

Kategori: Allmänt

Jag känner i kroppen hur jag vill röra på mig. Men inte på det tråkiga träningsviset. nej, utan mer ut och resa och göra saker. Se världen. Har gjort en lista på alla ställen jag skulle vilja åka till och alla saker jag skulle vilja göra. Just nu står Hurtigeruten och tågluffa i Europa högt på listan. Det är tur att man har en sambo som vill resa med en. Folk säger att det är dyrt att tågluffa men jag tycker inte att det verkar kosta särskillt mycket :S Sen ska man ju hitta billiga ställen att bo på också. Det kan ju vara ett problem. Men då får man väll stanna färre dagar i dyrare städer och fler dagar på billigare orter. Så komplicerat kan det ju inte vara.
 
Men i väntan på resor, bland annat verkar Helsingfors vara relativt bestämt till hösten, får jag väll röra på mig i takt till musik på gymet. Det får helt enkelt duga så länge ...
 

Nyår

Kategori: Allmänt

Blev ett ganska stressigt nyår, även om det klart var trevligt också. Middagen jag skulle på blev inställd dagen innan och ingen annan hade möjlighet att komma till middag hos oss. Det gjorde att jag tänkte mig en lugn och stillsam dag. Samma dag beslutas att vi får två gäster. Alltid kul med gäster, men då måste man ju anstränga sig lite ^^ Jag och sambo hade beslutat att vi skulle äta trerätters. Så det gjorde vi innan de kom eftersom de hade beställt mat hem till sig. Jag gjorde kräm på gröna ärtor, typ som en fastare soppa, med bröd till förrätt. Sen blev det honungsgratinerade rotfrukter och "biff" till varmrätt och dammsugare (hette det i Karlstad, för skåningar läs punchrulle) till efterrätt. Tårtan sparade vi tills gästerna kom. Den blev apäcklig för övrigt. Lite mysigt och avslappande han vi endå ha det. Kollade på Hunger Games och käkade. Sen fick vi gäster och då satt vi och pratade och spelade Chez Guevara. Vid tolv gick vi för att kolla på raketer. Det var lite traumatiskt för min del. En raket sköt mot oss där väldigt många människor gick så det blev ju smog och grejs så man kunde inte andas typ. I alla fall inte jag som är astmatiker. Kollade lite på blandningarna av typ krut,grundämnen osv som tillsammans skapar fenomenet fyverkerier och sen gick vi hem.
Idag skulle jag ju till jobb från sju till 20, men blev till 21. Fick 5 timmars sömn om man räknar bort det obligatoriska nyårsfyllesamtalet jag fick. Samma människa har ringt .. vad blir det... tre år kanske. Det känndes faktiskt lite fint att man inte blivit helt bortglömd ^^
Var inte det lättaste att komma upp idag. Men det gick förvånandsvärt bra att komma iväg. Relativt pigg har jag varit på jobb också. Känns bra faktiskt. Imorgon är jag ledig. Men har tusen planer. Får se hur det går med dem ..