thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

50 shades of confusion

Kategori: Allmänt

Måste erkänna att jag finner debatten och diskussionerna kring bokserien "50 shades" väldigt förvirrande. När man läser vad "kulturvetare" a.k.a människor som får sitta fritt och allmänt tycka saker anser så har de en massa åsiker som de buntar ihop. Jag tror att man, för att kunna ha en konstruktiv diskussion, istället för att enbart klanka ner måste sära på olika frågor. Den första frågan som berörs är ofta språket. Det är enformigt, det är intetsägande och dåligt. Ja, okej, användandet av substantiv och verb kunde vara mer varierande. Men här får vi också komma ihåg att det är en författardebut .
 
De andra diskusionerna behandlar feministers förhållande till boken där man blandar ihop synen på BDSM med andra makrelationer. Måhända att många femister gör det också, men jag tycker det är en skillnad. Skillnaden består iatt man måste kunna diskutera bokens maktaspekter utanför BDSM scenerna. Som för övrigt inte är så jävla många. Själv blev jag faktiskt besviken över att det var så fruktansvärt mycket vaniljsex. Så mycket väsen det görs om boken förväntade jag mig lite mer än hard core soft porn. Men faktiskt. Gällande maktrelationer och stereotyper över lag så kan jag tycka att den är ganska smörig och går helt i linje med all harlequin litteratur jag läst. Den viljestarka flammiga bruden ska rädda den eldiga, men ack så trasiga, manliga själen från att förgås. Och det är han, en man, som helt på eget bevåg öppna upp portarna till njutningens värld. Ja, det kan man ju tycka. Men då är också grejen att man glömmer att man måste se populärkultur i en kontext. Vi lever i ett kapitalisktiskt konsumtionsamhälle. Vad betyder det? Jo det innebär att att saker måste sälja, och det finns inte plats för saker som majoriteten inte kan förstå och acceptera. Dvs läsarna. Det är så det fungerar. Annars hade den aldrig gått i tryck. Vilket leder oss till frågan om BDSM, där jag personligen tycker att framställningen av utövarna spelar på stereotyper av trasiga och kännslomässigt avstänga individer. Här handlar det också om att spela på de psykologiska och patologiska antaganden som finns för att publiken, som antas vara kvinnor, hetero och inte leveer i BDSM relationer, ska kunna förstå BDSM behovet hos Grey, och genom förståelse acceptera historien. Det är likadant i en del forskning. Ofta ställer man frågor till det man klassar som sexuellt avikande individer som man aldrig skulle ställa till andra. Till exempel om man tycker att ens sexuella uttryck försvårar relationer till andra människor. Personligen tror jag att sexlivet har ganska lite att göra med någons relation till sina kollegor, men vad vet jag. . .

Kommentarer

  • Turid säger:

    Intressant läsning. Har nu kommit mer än halvvägs in i boken och tycker inte direkt det är något "vaniljsex", de kramas ju inte å hon får inte ta på honom, men de kanske ändras?

    Svar: Beror på hur man ser på vaniljsex. Vaniljsex är inte en fast benämning på en serie ställningar eller saker som sker. Jag tycker snarare att man ska läsa vaniljsex som former av sex som anses accepterat av en majoritet. Där ingår det jag kallar soft porn hard core, typ lite agressivare sex så som att bli tagen hårt bakifrån eller använda ögonbindel och handklovar. Att ta på någon och gosa är ju något som dessutom ofta sker efter sex och avsaknaden av detta är inte förbehållet BDSM. Många one night stands och kks gör inte dessa saker. Ofta är inte heller att kramas eller ta på varandra i den bemärkelsen en del av sex något som sker under sexakten utan något som sker efteråt. Men det betyder inte per definiton att de har BDSM sex ... eller? ;)
    Lilith

    2012-10-21 | 21:06:16
    Bloggadress: http://www.travelandfashion.blogg.se
  • Turid säger:

    Hmm fast vad jag menar med "vanligt sex" är nog att jag ser mer som ömsesidigt och inte att en utnyttjar någon annan - och det är ju det som Grey beskriver som BDSM- alltså att han gör vad han vill med henne och bestämmer över henne osv... Låter inte som vanilj för mig:-)

    Svar: Det man ofta missar, men som han upprepade gånger säger i boken är att BDSM handlar om att han gör det för att hon tänder på det. När hon säger att hon inte vill så gör han inget, vilket gör att det inte finns något egentligt tvång. Frågan om ägande och att utnyttja är verklig på papper, men inte i sina konsekvenser eftersom hon får använda stoppord och säga att hon inte vill. Sen finns det tvång klart inom BDSM också, precis som i vaniljrelationer. Det vanligaste sättet att bli våldtagen på är ju genom missionärssex. Se är ägande inte explicit för BDSm egentligen. Det är bara tydligare. Titta på giftemål tillexempel och lagstiftning så är ägandet av varandra väldigt tydligt. Och rätten att säga nej till sex kom väldigt sent.
    Lilith

    2012-10-22 | 10:47:52
    Bloggadress: http://www.travelandfashion.blogg.se

Kommentera inlägget här: