thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

Pensionsåldrande

Kategori: Allmänt

Vi vet redan att man gör en utrdning om tänkt höjd pensionsålder, då den nuvarande högerregeringen menar att alla som vill ska kunna jobba. Ett stort led i detta är att in i det sista hävda att detta inte kommer bli obligatoriskt, utan en valmöjlighet. Som den genomskådare av bullshit som jag är har jag naturligtvis redan fattat att så är inte fallet. Detta blev bekräftat ikväll efter en snabb titt på aftonbladets hemsida.
 
Utredningen är inte klar förrens nästa år, men redan nu säger Ingemar Eriksson, ansvarig utredare, att de kommer föreslå ändrade åldersgränser i pensionssystemet. Ni som är för unga för att veta hur det ser ut, eller helt enkelt inte är gamla nog att bry er så ser det ut på följande vis. Vid 61 kan man börja ta ut pension, garantipensionen är vid 65 och LAS-gränsen 67, dvs en arbetsgivare kan säga upp dig. Hur mycket det kommer ändras med är ännu inte klart, men det har i högerkretsar pratats om 75.
 
På frågan om vad han tror folk kommer tycka svarar han att det nog är lite jobbigt i början men att folk vänjer sig. samtidigt säger Maria Albin, professor i arbets - och miljömedicin vid Lunds universitet att om man höjer pensionsåldern utan att ändra de arbetsvillkor som gäller idag kommer personer med dåliga arbetsförhållanden (läs låglöneyrken och som traditionellt får förslitningsskador) bli förlorarna.  

Moderaterna får förslaget att framstå som en valmöjlighet som kommer gagna alla som älskar sitt jobb och som vill och kan jobba. De som blir gagnade av den här typen av politik är enbart dem själva. Det är klart att om man sitter på ett kontor och kärnar 50 000 i månaden att man kan tänka sig att jobba lite till. Få lite mer pengar. De enda jag känner som jobbar över inom yrken med dåliga arbetsförhållanden gör det för att lönen är så dålig att pensionen blir så de inte kan leva på den. Sen kan de hävda att de älskar sitt jobb hur mycket som helst.

Svartpå vitt kommer standarden för när man kan börja ta ut pension höjas, vilket kommer slå direkt mot lågbetalda - och lågstatus yrken där det är vanligt med förtidspensioneringar.

Så vart är protesterna mot detta? Vart är namninsamlingarna mot det absurda i att tvinga folk att slita ut sig ännu mera i ett system som sen inte vill ta hand om dem?

Jag gråter lite innombords.

Kommentarer

  • Stefan Fäger säger:

    Man skulle önska att flera av partierna i openionen gjorde samma analys Lilith, men så är inte fallet tyvärr.
    Så strax före herren får bädda pinnsoffan i väntan på finfrämaten Fäger, så släpper bruket i väg mig till pension och jag trillar lydigt av pinnen direkt. Om ingen gör något förstås åt denna politik.

    2013-06-03 | 22:52:49

Kommentera inlägget här: