thedenoflilith.blogg.se

Min blogg om allt som intresserar mig.

Rädda vården

Kategori: Allmänt

Är lite efter med bloggandet, I do know. Skrev för nått inlägg sen om undersköterskornas (m.fl.) situation inom vården. Den 16e var det rädda vården demonstrationer på flera håll i Skåne. Lund samlade flest med 1500 deltagare. Vi fick knappt plats på stortorget! Det sjukvårdspersonal, patienter, anhöriga och medmänniskor demonstrerade emot var privatiseringarna, nedskräningarna och omorganiseringarna inom vården.
 
Med privatiseringar kommer vinstintresse. Detta får flera olika konsekvenser. Bland annat så försvinner de pengar som staten lägger ner på vård i chefernas egna fickor. De vinster som görs är vinster på allas vår bekostnad. pengarna borde istället gå tillbaka till sjukvården. En annan konsekvens är att personalstyrkjan ofta skärs ner för att spara pengar. Det gör att den personalstyrka som finns kvar får göra mer. Man får inte missa att det finns 150 olika titlar på ett sjukhus ofta. Vad händer när sjuksköterskor och undersköterskor ska vara både omhändertagande, administatörer, organisatörer och kuratorer? Andra problem är att många orter inte är vinstdrivande. Av alla de nya kliniker som popat upp har de flesta hamnat i innerstan. De vårdcentraler som finns i flesbyggden läggs ner. Den kompetens som finns splittras och omorganiseras utan någon som helst konsekvensanalys. Och när man gör konsekvensanalyser, som man gjorde i Lund, och inte gillade det man kom fram till, så sket man helt enkelt i det endå.
 
Så vi samlades på gator och torg. För det är inte okej att en sjuksköterska inte ska kunna hjälpa patienter för att hon är upptagen med att försöka organisera hur alla ska få plats och vilka man ska skicka hem och be komma åter. Det är inte okej att en barnmorska är ensam på fyra pågående förlossningar. Det är inte okej att det ligger 7000 journaler på en klinik som inte kommer vidare för att nån idiot sparkat sekreterarna. I ett sånt här system, som "den humanistiska läkaren" som talade sa; Måste man nästan vara frisk för att kunna vara sjuk.
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: